joi, 31 ianuarie 2008

bataia e desprinsa din iad

asta e numele unei campanii pe care am auzit-o la radio, nume care la prima vedere sau auditie pare amuzant, dar reflectand nitel, el contine o cruda realitate: anumiti romani inca sunt de parere ca, in cadrul educatiei unui copil, "bataia e desprinsa din rai".
trebuie sa incep prin a spune ca nu am fost batut niciodata de parinti, o simpla privire incruntata era suficienta pentru a sti ca am gresit si ca nu ar fi bine sa mai fac asta alta data. am auzit o gramada de monstruozitati pe care le fac parintii copiilor sub binecuvantarea educatiei, de la curele pe spate si dupa pus spirt pana la batut si inchis in dulap, fapte care pana ieri-alaltaieri erau tolerate si nepedepsite, si te intrebi pe buna dreptate: bataia e o solutie? din cate stiu eu, nici la caini nu se mai recomanda bataia, nu inteleg de ce oamenii ar face o exceptie. unde au ramas blandetea, rabdarea, intelegerea si dragostea specifice crestinismului in educatia unui copil intr-o tara adanc crestina?
http://www.educatiefaraviolenta.ro/

Un comentariu:

Paul Slayer Grigoriu spunea...

Cred ca aici trebuie pastrat un echilibru. Situatiile extreme descrise de tine nu mai a, desigur, nimic de-a face cu iubirea si educatia. Dar nici extrema cealalta, cu copiii care isi dau parintii in judecata pentru o palma, nu duce la nimic bun. Si pentru ca tot vorbeai, pe buna dreptate, de crestinism, Scriptura spune la un moment dat: "Nu inceta a certa pe copil, ca nu va muri de-l vei lovi cu nuiaua. Ca tu il vei bate cu nuiaua, dar vei izbavi sufletul lui de moarte" (Proverbe 23, 13).